Ne vrem batranii,inapoi !

Unde a disparut frumusetea"carunta"si blanda a batranilor nostri,"stiinta"lor nestudiata-n scoli cu pretentii,de a avea la indemana,pentru oricine e dispus sa afle,o solutie,un raspuns,o idee,un sfat,darul lor divin de a ne potoli fierbinteala varstei,de a ne asculta,rabdatori,toate"pasurile",de a-si asuma ei,gratuit,implinirile noastre,de a ne indura ei,fara sa le-o cerem,durerile,multe,putine,si nu doar cele fizice,si,nu in ultimul rand,putinta(adevarata arta)-aproape imposibila pentru noi-de a sti a ierta ?

Ii intalnim zi de zi,in autobuz,aruncandu-ti"sageti"de foc,daca,poate obosit,poate visator,poate cu castile la urechi,ascultand ultimul"hit",poate"facandu-i curte"noii tale prietene,indraznesti sa nu te ridici de pe scaun.
Ii vezi in piata,negociind"la sange",legatura de marar ori nemultumiti de cum arata varza,tot asa cum,in supermarket,dupa un sever"inventar"al promotiilor,"terorizeaza"vanzatoarea,pentru 3 felii de salam.
La colt de strada,unii iti cer un leu,altii(dintr-o nefericita reminiscenta a unui alt statut social),chiar jenati de noua lor"conditie",intind o mana tremuranda,cu acelasi gand,cerandu-ti,fara vorbe,atat cat poti sa-i dai.
Ii vezi-din pacate,tot mai des-ca"autori"televizati,ai unor indeletniciri incompatibile cu albul parului,de la furt la crima,viol,pedofilie ori incest.
Fara indoiala,psihologii stiu-si o fac-sa intelegeaga mai bine ce se ascunde in spatele diagnosticului stabilit(pentru ca-nu-i asa?,de cele mai multe ori,avem de-a face cu batrani"cu mintea dusa").
Insa,noi,cei tineri sau"inca"tineri ne amintim,cu nostalgie,cu tristete,cu dragoste si multa dezamagire,de dragii nostri bunici,de povestile lor,uneori inventate,alteori citite(dar,intotdeauna,"cu talc"),de darurile lor"fara stirea"parintilor,de primii"sapte ani de-acasa",cand i-am avut-deopotriva-dascali si colegi de scoala,iar cand le-a venit"sorocul"si s-au preschimbat in stele,ne-au lasat,drept mostenire,adevarate modele de viata,pe care sa le putem,la randu-ne,darui copiilor nostri,ca intr-o vesnica rostogolire a cercului existential.
Chiar,si asa,"macinati"de boli si de nevoi(tot mai multe,tot mai grele),noi ne vrem batranii,inapoi !

Articol trimis de catre Gabriela Blanariu

Un comentariu:

  1. batranii astia sunt mai mult niste imbatraniti. sunt care imbatranesc urat, dar aici e altceva, sunt de vina vremurile astea, alegerile gresite, ultimii 20 de ani, cei 45 dinainte. saupoate doar educatia e de vina, daca stai sa te gandesti ca batranii de azi au crescut dupa razboi, cea mai de cacat perioada din istoria Romaniei. cei de dinaintea lor stiau ce-i aia viata, libertatea. dup-aia s-a terminat

    RăspundețiȘtergere

Articole Recomandate

Related Posts with Thumbnails