De ce ne pleaca tinerii,departe ?

V-ati pus,vreodata,oameni buni,aceasta intrebare ?
Da,fara indoiala,cand baiatul tau a aplicat pentru o universitate din Paris,cand sora mea a obtinut o bursa de doctorat in matematica,cand gemenii lui au decis sa ramana in Chicago ori nepotul vecinei"de la 3",in Roma...cand,in metrou,in fata unui ghiseu bancar,completandu-ti formularul Western Union,in biserica,inchinandu-te la o icoana,in fata telefonului,asteptand sa sune...auzi-tot mai des-"nu mi-am vazut copilul,de 3 ani","in vara ,imi vine fratele,dupa 5 ani"ori"D-zeu stie de l-oi mai vedea!".

Si,nu pot sa nu ma gandesc la acei tineri"de exceptie",spun eu,care au preferat sala de biblioteca,discotecii,seriozitatea,zburdalniciei varstei,depasirea propriei"conditii",plafonarii,pentru acest"pacat",platind pretul dureros al instrainarii de familie,de tara,de prieteni.
Pregatiti a fi"viitorul"nostru de multe,cat mai multe karate,copiii nostri,fratii nostri,prietenii nostri n-au plecat pentru"preaplinul"frigiderului,pentru mai multe filme"in 3D",pentru shoping-ul de firma ori autovehiculul de lux...au plecat pentru nevoia"vitala"de apreciere,cu care-vrem sau nu,sa recunoastem-toti ne nastem,crestem,ne dezvoltam,ne maturizam,cu ea,si,cum e firesc,o transmitem,genetic,urmasilor nostri.
In propriile familii,ei sunt"mandria"acestora,si,prin mijloace diverse,numai de ei stiute,bunici,parinti si frati,ii recompenseaza,intr-un fel sau altul...dar noi,ceilalti(generic definita)societatea,ce facem,pentru ei ?Cum rasplatim efortul mintii lor?Cum valorificam-in ultima instanta-acest "potential"uman si spiritual,care,an de an,din nefericire,alege strainatatea ?De ce aceasta optiune?
Oare vor ei,prea mult,de la noi? Sau e neputinta noastra de a rasplati valoarea acestor tineri romani care,in dorinta lor de a-si castiga"painea cea de toate zilele",cu truda mintii lor,au indraznit"mai sus",sperand in pretuirea semenilor,dupa munca si pregatirea lor?
Auzim,prin mediatizarea(exagerata,uneori) a unor cazuri izolate,de diplome tranzactionate pe o nedorita"bursa neagra'",insa,ne-am dori,ca,cel putin,evaluarea facuta de "altii"sa insemne ceva,si,prin proiecte,programe,strategii ori decizii guvernamentale,aceasta generatie,numita"pro"-de unii sau"click"-de altii,sa se intoarca in propria"matca".

Articol trimis de catre Gabriela Blanariu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articole Recomandate

Related Posts with Thumbnails