Mituri despre Roşia Montană

Compania Roşia Montană Gold Corporation ( RMGC) urmează să dezvolte la Roşia Montană cea mai modernă mină din România, iar ţara noastră va deveni, prin demararea acestui proiect minier, cel mai mare producător de aur din Europa. Pe durata exploatării se vor extrage aproximativ 314 tone de aur şi 1480 tone de argint, aducând beneficii importante economiei româneşti.


Iată câteva dintre miturile despre Roşia Montană:

1. Proiectul va distruge zona istorică protejată. Proiectul va conserva zona istorică ptotejată folosind bani din exploatarea minieră.

2. Statul român nu va primi decât 2% din bani. Economia României va rămâne cu cel puţin 53% din valoarea depozitului.

3. Uniunea Europeană a interzis utilizarea cianurii în minerit. Uniunea Europeană permite cianura în minerit, cu restricţii.

4. Se va distruge mediul în perimetrul Munţilor Apuseni. Mediul va fi mai curat odată cu demararea proiectului şi complet reabilitat la final.

5. Vor dispărea toate vestigiile romane din zonă. Realitatea este că acestea se vor conserva şi se vor pune în valoare vestigii romane semnificative în zonă.

6. Cianura va rămâne acolo sute de ani şi va otrăvi munţii. Cianura va fi utilizată exclusiv în circuit închis în uzină şi neutralizată înainte de deversarea sterilului în iazul de decantare.

7. Se va crea un lac de cianură mai mare ca lacul Vidraru. Lacul Vidraru are 870 ha, în timp ce lacul din iazul de decantare de la Roşia Montană are 300 ha, din care 45 ha de apă. Concentraţia de cianură în iaz va fi sub concentraţia dintr-o ceaşcă de cafea.

8. Nu s-au analizat efectele unei eventuale tornade sau uragane. Barajul de la Roşia Montană este de 100 de ori mai sigur decât media barajelor existente în lume (de exemplu: Porţile de Fier).

9. Se vor crea doar 300 de locuri de muncă. Se vor crea peste 2.300 de locuri de muncă în faza de construcţie, 900 în faza de operare şi câteva mii de locuri de muncă indirecte.

10. 95% din societatea civilă este împotriva acestui proiect. Comunitatea locală este cea protenţial afectată, iar 95% din comunitatea locală îşi doreşte implementarea proiectului minier.

11. Canadienii fură aurul românilor din România. Impactul potenţial, direct şi indirect, al Proiectului Roşia Montană în economia României este de 19 miliarde de dolari.

Sursa - realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articole Recomandate

Related Posts with Thumbnails