Artistul Johnny Raducanu a murit la varsta de 79 de ani

Muzicianul Johnny Raducanu a murit luni dimineata, la varsta de 79 de ani, a declarat pentru Mediafax Ion Caramitru, directorul Teatrului National Bucuresti. Ion Caramitru, aflat in strainatate, a spus ca Johnny Raducanu "era foarte bolnav", insa se afla acasa cand a survenit decesul.

Totodata, coordonatorul SMURD Bucuresti, Bogdan Oprita, a declarat ca un echipaj medical a fost solicitat luni, in jurul orei 10.00, la locuinta din Capitala a lui Johnny Raducanu. Echipajul SMURD a constatat ca Johnny Raducanu a suferit un stop cardio-respirator si a inceput manevrele de resuscitare, insa fara rezultat, la ora 11.00 fiind declarat decesul.

Familia lui Johnny Raducanu doreste discretie in privinta ceremoniilor de inmormantare a muzicianului, intrucat artistul a cerut acest lucru pe patul de moarte, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Iorgulescu, presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR).

"Johnny Raducanu a fost membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Am primit in cursul diminetii la secretariatul uniunii o informare din partea familiei lui Johnny Raducanu potrivit careia acesta a cerut cu limba de moarte sa nu se organizeze niciun fel de ceremonie la moartea lui. Familia doreste cat mai putina publicitate", a spus Adrian Iorgulescu.


Adrian Iorgulescu a mai spus ca, desi a iubit publicul, Johnny Raducanu nu a dorit sa iasa in evidenta si a fost foarte discret. "Notorietatea lui Johnny Raducanu a venit din muzica lui si din talentul lui", a mai spus presedintele UCRM.

Potrivit lui Adrian Iorgulescu, Johnny Raducanu a fost unul dintre cei mai titrati artisti ai jazz-ului din Romania. "L-am apreciat pentru talentul lui de jazz-man, a fost unul dintre cei mai titrati artisti ai acestui gen muzical. A fost de multe ori un one man show, care a iubit nu doar spectatorii, ci a avut o placere de a canta pe scena. A fost un om de spirit, care a creat importante melodii de jazz, motiv pentru care a fost primit in UCMR nu doar ca interpret, ci si pentru cariera lui de compozitor", a spus Adrian Iorgulescu, precizand ca isi va aminti de Johnny Raducanu mereu si datorita "pozitiilor lui foarte directe, documentate si explicitate".

Cu o cariera muzicala ce se intinde pe mai bine de jumatate de secol, Johnny Raducanu - "Mr. Jazz of Romania", dupa cum l-a numit jurnalistul si muzicianul Leonard Feather - a fost un veteran al muzicii romanesti.

Johnny Raducanu s-a nascut pe 1 decembrie 1931, la Braila. Pe numele sau real Raducanu Cretu, Johnny Raducanu s-a nascut intr-o familie de romi cu o traditie muzicala de peste trei sute de ani, de pe timpul lautarului Petre Cretu Solcanu.


Johnny Raducanu s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, inca de la 19 ani. A facut studii muzicale la Iasi si Cluj-Napoca, apoi la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti (clasa contrabas, 1953-1956). Indrumator activ al tinerei generatii, Johnny Raducanu este considerat un veteran al muzicii romanesti de jazz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articole Recomandate

Related Posts with Thumbnails