Adio, Maestre


Gheorghe Dinică a murit

Gheorghe Dinică, unul dintre cei mai mari actori români, a murit, la vîrsta de 75 de ani, la Spitalul Floreasca din Capitală, martţi în jurul orei 13.00, în urma unui stop cardiac sub ventilaţie, deşi timp de treizeci de minute au fost efectuate manevre de resuscitare, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvînt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, medicul Bogdan Opriţa.
Gheorghe Dinică a fost internat din 22 octombrie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, la Secţia de terapie intensivă.

În primă fază, el a avut o infecţie la plămînul stîng, care s-a extins şi la cel drept, actorul fiind diagnosticat cu bronhopneumonie, care s-a complicat. Gheorghe Dinică, în vîrstă de 75 de ani, a fost unul dintre cei mai mari actori români. A debutat ca actor în filmul "Străinul", în anul 1963 şi de atunci a jucat în peste 60 de filme ("După-amiaza unui torţionar", "Filantropica", seria aventurilor comisarului Moldovan etc.), seriale TV ("Inimă de ţigan"), dar şi în piese de teatru ("Tache, Ianke şi Cadâr", "În numele trandafirului" etc.). A lansat mai multe albume muzicale, precum "Cîntece de petrecere" şi "Cântece de petrecere 2", în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu. A fost societar de onoare al Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din 2002.
Gheorghe Dinică s-a născut pe 1 ianuarie 1934, la Bucureşti. “Am fost un copil liber, năzdrăvan, curios, mai degrabă crescut de stradă şi de prieteni decât de familie, dar sufletul şi mintea mea de copil au memorat doar farmecul străzii şi al jocurilor de puştani. Nici nu mai ştiu câte roluri am jucat cu trupa de amatori, zeci de personaje”, spunea actorul. Dinică, unul dintre cei mai mari actori români, a absolvit în 1961 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa profesoarei Dina Cocea.
"Primul meu rol a fost cu o trupă de amatori de la Poştă, iar eu interpretam rolul Locotenentului Stamatescu din spectacolul "Titanic-vals" de Tudor Muşatescu. Eram pe scenă şi parcă visam. Nici nu ştiam ce se întîmplă cu mine. La un moment dat, m-au trezit nişte aplauze din sală", îşi amintea el. Gheorghe Dinică a jucat pe scenele Teatrului Mic, Teatrului de Comedie, Teatrului Bulandra, Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Odeon etc. În ceea ce priveşte cariera sa cinematografică, el a jucat în peste 60 de producţii.
A debutat în "Străinul" şi au urmat filme precum "Felix şi Otilia", "Un comisar acuză", "Cu mîinile curate", "Prin cenuşa imperiului", "Secretul lui Bachus", "Bietul Ioanide", "Ultima noapte de dragoste", "Cel mai iubit dintre pământeni", "Patul conjugal", "Patul lui Procust", "Orient Express", "Filantropica" etc.
De-a lungul carierei sale, Dinică a lansat mai multe albume muzicale, precum "Cântece de petrecere" şi "Cântece de petrecere 2", în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu, "Romanţe" şi "Parol că te iubesc". Totodată, Dinică a realizat numeroase roluri de televiziune, precum cele din producţiile "…escu", "Trei surori", "Richard al III-lea", "Lumini şi umbre", "Inimă de ţigan" etc. În 2008, el a primit titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti.
În cariera sa artistică a primit numeroase distincţii, printre care premiul pentru întreaga activitate la ediţia din 2005 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, premiul de excelenţă UNITER pe 1999, premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Karlovy Vary pe 1976, premiul pentru cel mai bun actor la Festróia - Tróia International Film Festival (1993). A fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer. Din 2002, Gheorghe Dinică a fost societar de onoare al Teatrului Naţional "I.L. Caragiale". El a primit, de asemenea, titlul de cetăţean de onoare al oraşului Bucureşti. Din 1996 a fost căsătorit cu Gabriela Georgeta Dinică, o femeie despre care declara: "are o relatie clară cu viaţa şi a făcut ordine în dezordinea existenţei mele".

de: M.Ex

Un comentariu:

Articole Recomandate

Related Posts with Thumbnails