Incă din martie 2011, Comisia Europeană transmite Timișoarei că încalcă regulile europene de mediu, prin depășirea limitelor admise ale poluării, iar un raport al Organizației Mondiale a Sănătății ne poziționează în topul celor mai poluate 5 orașe din Europa. Numeroase rapoarte de expertiză privind calitatea aerului prezintă rezultate contradictorii: de la aer curat, la surse majore de poluare cu compuși organici volatili, inclusiv cancerigeni, care se găsesc în zona Platformei industriale din nordul orașului.
Noi, timișorenii, ne tratăm (chiar și de plămâni) la cele două spitale aflate la nici 500m distanță, mergem la festivaluri la Muzeul Satului, iar cu copiii la grădina zoologică din zonă, în tot acest timp respirăm aer cu miros de cauciuc ars.
Domnule primar, Timişoara pute a cauciuc. Orice altă exprimare mai delicată şi mai corectă politic este inacceptabilă. Reformulările de tip “nu e poluare, e doar un uşor disconfort olfactiv” sau “graficele nu indică poluare, nu putem să amendăm Continental pentru miros” jignesc inteligenţa şi demintatea locuitorilor acestui oraş. Nu putem admite ca Timişoara să ridice pretenţii de oraş candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii în timp ce în oraşul nostru aerul e pestilenţial şi dăunător sănătăţii. Nu putem admite ca Primăria Timişoara şi Garda de Mediu să ridice tandem din umeri la sesizările cetăţenilor, de parcă nu datoria lor primordială ar fi bunăstarea timişorenilor. Nu mai este accepatbil să ni pună în faţă grafice care arată ca la carte, în care nu se înregistrează nicio depăşire a normelor de poluare. Nu mai este acceptabil ca grafice impecabile să fie eterne scuze, dar noapte de noapte să ne sufocăm de miros de cauciuc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu